Hopp til innholdet
Par som holder rundt hverandre
Tips- og råd

Vi skal flytte sammen

Det å bli samboere er et stort og viktig steg for de fleste.

En ting er at dere skal tilpasse dere hverandres rutiner og vaner. Dere skal blant annet bli enige om husarbeid, hvordan dere ser på det å ha besøk av venner og arrangere fester, og hvordan dere skal innrede det nye hjemmet.

Det å flytte sammen har også en økonomisk side, og mange diskusjoner kan unngås ved at dere planlegger godt.

Her er noen økonomiske fallgruver dere bør unngå, og forhåpentlig noen gode råd på den spennende veien.

Skriv samboerkontrakt

Dette er første punkt på lista, og det er kjempeviktig særlig hvis dere eier bolig. Det er lurt å skrive en samboeravtale i fredstid, og det kan være helt avgjørende hvis forholdet ryker eller hvis samboeren din dør. Det er ikke verken veldig komplisert eller dyrt, og det er gull verdt.

En samboerkontrakt er spesielt viktig hvis dere har barn sammen eller fra tidligere forhold. For det er dessverre slik at selv etter barn og flere års samboerskap, så har du ikke automatisk krav på halvparten ved et samlivsbrudd.

Hvis dere ikke har noen form for avtale, er det vanskelig å vise til medeierskap.
Vi samarbeider med Justify, som leverer en trygg og brukervennlig tjeneste for samboerkontrakt uten at dere trenger å oppsøke advokat. Tjenesten er digital, og avtalen ses gjennom av advokat før dere signerer. I 2023 koster det 1 290 kroner, og dette er en engangssum.  

Hvis den ene eier boligen

Når dere flytter sammen får dere samme adresse, men boligen blir ikke automatisk felles. Hvis dere flytter sammen i den enes bolig, tilhører den fortsatt den ene parten med mindre dere gjør noe med det.

Hvis du ikke står som eier av boligen og ikke kan vise til at du har bidratt med å nedbetale felles boliglån, kan du ende opp på bar bakke hvis forholdet tar slutt. I tillegg vil du gå glipp av en eventuell fremtidig prisstigning på boligen.

Dere skal kjøpe felles bolig

De fleste par i Norge flytter sammen før de eventuelt blir gift. Hvis dette gjelder dere er det viktig å vite at dere ikke arver hverandre automatisk. Hvis dere er unge og i starten av livet er det kanskje ikke så mye å arve, men hvis dere eier egen bolig eller har barn, kan det få store konsekvenser.

Det betyr at dere må sikre hverandre økonomisk med en livsforsikring og helst også gjennom et testament.

Hvilke ting har jeg, og hvilke ting har du?

Før dere flytter sammen er det veldig lurt å kartlegge hva dere tar med dere av ting. For det første er det ikke noe poeng å ta med dobbelt opp av møbler og kjøkkenredskaper. Her kan dere kanskje hente inn noen kroner på bruktsalg?

Det kan også være lurt å snakke om hvilke nye ting dere trenger, og hvem som eventuelt skal kjøpe dette.

Hvis den ene har med seg noen ting som er veldig kostbare, kan det være aktuelt å føre dette opp i samboerkontrakten, så blir ikke det et diskusjonstema i tilfelle det blir brudd.

Økonomi – hvem kjøper hva?

Dette er kanskje en litt kjedelig samtale, men den er viktig. Snakk om hva som skal kjøpes inn til husholdningen, og av hvem.

Det å bo sammen krever litt planlegging for at ting skal føles rettferdig og greit for begge.

Mange samboere velger å ha en felles konto til utgifter til hjemmet. Her kan dere begge ha et bankkort tilknyttet kontoen. Dere må da bli enige om hvor mye penger hver av dere skal overføre til felleskontoen hver måned, og hva pengene skal brukes til (og ikke brukes til).

Dere må også tenke på andre utgifter, som strøm, forsikring, internett og abonnement på strømmetjenester. Hvem skal betale for dette, og hvordan gjør dere det.

Fordel å ha samme bank

Når dere flytter sammen er det en fordel å ha samme bank. Da kan dere ha felles regningskonto, matkonto, eller sparekonto. Det gjør det enklere å ha oversikt over felles utgifter. Det er også en fordel å ha samme rådgiver i banken, som kan følge dere opp og som dere kan ta kontakt med når dere har økonomiske spørsmål.

Hvis dere ikke ønsker felles bank er det også mulig å gi hverandre disposisjonsrett til kontoer i hverandres bank. Da får dere innsyn i felles kontoer. Det ordner dere enkelt selv i nettbanken, eller dere kan be banken hjelpe dere.

Date-night

Det er lurt å gå gjennom budsjettet deres jevnlig. Dette er ikke akkurat superromantisk, derfor er det kanskje desto viktigere å gjøre det til en hyggelig kveld. Sørg for en god og avslappet stemning, med god mat og stearinlys. Dette er kvelden for å ta opp temaer som kanskje trykker litt («jeg føler at jeg betaler for mye mer enn du gjør»), i rolige former.