Hopp til innholdet
Et ungt par ligger på gulvet og ser på hverandre omgitt av flytteesker
Drømmer du om et eget sted å bo? Her får du noen gode råd i jakten på din første bolig.
Tips- og råd

Jeg skal kjøpe min første bolig

Gratulerer! Det å kjøpe din aller første bolig er en stor hendelse i livet.

Du har garantert mange spørsmål, og vi prøver å gi en liten oversikt over noen av disse her.

Og du – det er kjempelurt å ta en prat med en rådgiver i banken! Da kan du få råd som er tilpasset akkurat deg og din situasjon.

Du er mest sannsynlig i ferd med å gjøre den største private investeringen du noen gang har gjort. Det er naturlig å være litt spent.

Hvor dyr bolig kan jeg kjøpe?

Dette er det første spørsmålet de fleste stiller seg, og det finnes ikke ett enkelt svar. Det er mye som teller inn når banken vurderer hvor mye du kan kjøpe bolig for. I en helhetsvurdering ser vi på hvor mye du har i inntekt, hvor stabil og trygg jobb du har, og hvor mye du har spart til egenkapital.

Banken bruker også statistikk fra SIFO for å se hvor mye en person i din livssituasjon gjennomsnittlig trenger til generelt forbruk og livsopphold.

Er du alene eller sammen med noen? Har du barn og bil? Dette spiller inn på dine levekostnader som må tas høyde for.

Hva kreves for å få boliglån?

I den endelige vurderingen er det selvsagt viktig at du klarer å betjene lånet både på kort og lang sikt, og at du kan tåle en mulig renteoppgang. Videre er det spesielt en ting du som førstegangskjøper tidlig må tenke på, nemlig egenkapital.

Egenkapital er sparepenger du har. Er du under 34 år, må du i dag ha 15 % egenkapital for å få boliglån i banken. Det betyr at du får låne inntil 85 % av boligens verdi fra banken, og de siste 15 % må du stille med selv.

Å spare i BSU (boligsparing for ungdom) er en gunstig måte å spare til egenkapital på. Dette er en konto ment for boligsparing, hvor du i tillegg til god rente får skattefradrag på inntil 2 750 kroner for det du sparer.

Start sparingen tidlig, så er rutinen innarbeidet.

Et alternativ til egenkapital er å ha en kausjonist. Da stiller noen sin eiendom som sikkerhet for din eiendom. Dette gjøres typisk ved at banken tar inntil 15 % pant i for eksempel dine foreldres bolig eller pantsetter en konto med tilsvarende beholdning.

Hva er finansieringsbevis og hvordan får jeg det?

Et finansieringsbevis er et dokument fra banken som viser at du kan låne en viss sum penger til å kjøpe bolig. Det kan være lurt å ha finansieringsbeviset klart når du begynner å gå på visninger, siden budrunden ofte starter kort tid etter visning.

Det som står på finansieringsbeviset er privat og du skal ikke dele denne informasjonen med eiendomsmegler. Hvis du legger inn bud kontakter megleren banken, som bekrefter at du har fått boliglån som dekker boligen du ønsker å kjøpe.

Nå er du klar for visning!

Noe av det kjekkeste med boligkjøp er å gå på visninger!

Tenk gjennom på forhånd hva som er det viktigste for deg, og lag deg en liste hvor du prioriterer. Har du bestemt deg for område, eller er du åpen? Hvor mange rom ønsker du, er det viktig med uteplass, og hva med lagringsplass? Tenk også gjennom om du vil eller kan pusse opp, eller om du må kunne flytte rett inn og eventuelt ta forbedringer på sikt.

Hvis du skal pusse opp, må du ta hensyn til kostnader til oppussing når du byr.  

På visning får vi fort en god eller dårlig magefølelse. Magefølelsen er viktig, dette skal bli ditt hjem.

Samtidig må du vurdere de tekniske detaljene. Husk at bad og kjøkken er de dyreste rommene å oppgradere – hvordan er standarden her? Er alt i orden med det elektriske anlegget, rør osv? Ligger boligen i et ok område, med tanke på videresalg? Det kan være lurt å ta med deg noen du stoler på eller en fagkyndig på visning.

Budrunden

Det er mange tilfeldigheter som påvirker budrunden. Alle bud som legges inn er bindende, så vær sikker på at dette er en bolig du ønsker å kjøpe.

Så snart budrunden er i gang, har du som regel korte tidsfrister å forholde deg til. Under budrunden er det viktig å være tilgjengelig for både sms-er og telefonsamtaler fra megler.

Det er lett å bli revet med i en budrunde, så sett et maksbeløp.

Du vant budrunden!

Eiendomsmegleren sender deg kontrakten, og det er viktig at du går nøye gjennom denne i forkant av signering.

Har du hatt noen spesielle forbehold, må du passe på at disse er tatt med.

Ikke nøl med å kontakte megler om noe er uklart eller det er noe du ikke forstår.

Ikke glem forsikring

Du er ansvarlig for boligen fra den dagen du overtar. Derfor er det viktig at boligen er forsikret fra dag 1.

Pass på at innboforsikringen din dekker de eiendelene du har og eventuelle nye møbler og utstyr du kjøper til det nye hjemmet ditt.

Det er også lurt å vurdere uføreforsikring, skulle du en dag ikke være i stand til å jobbe på grunn av sykdom eller ulykke.

Vi har flinke forsikringsrådgivere i banken som kan hjelpe deg slik at du får de riktige dekningene.

Husk å melde adresseendring til forsikringsselskapet så snart du har flyttet.