Hopp til innholdet
En baby sitter og smiler
Tips- og råd

Jeg skal ha barn

Gratulerer! Det er mye å glede seg til, og mye som skal tenkes gjennom nå når livet endrer seg.

Det å få barn kan snu opp ned på livet. Vi kan ikke hjelpe deg med bleieskift og våkenetter, men vi kan hjelpe deg i forhold til hvordan et nytt familiemedlem påvirker økonomien din.

Start med en god oversikt over økonomien

Et barn på vei vil påvirke økonomien din. Det er mye utstyr som skal skaffes, som barnevogn, stellebord, bilsete og klær. De løpende utgiftene dine vil endres, og du vil oppdage at bleier, babymat og etter hvert barnehage og aktiviteter koster. Kanskje må du også gjøre noe med bosituasjonen din, og kanskje trenger du en annen bil?

Vi skal prøve å hjelpe deg med en liten oversikt over inntekter og kostnader du bør ta høyde for. Håper det kan hjelpe deg med å lage deg et budsjett.

Foreldrepenger fra NAV

Hvis du har vært i arbeid og hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene, har du rett på foreldrepenger fra NAV. Størrelse på støtten du får regnes ut i forhold til inntekten du har når du går ut i permisjon.

Hvis du ikke har rett til foreldrepenger kan du ha rett på engangsstønad fra NAV.

Barnetrygd

Hvis barnet ditt er født i Norge, får du som regel innvilget barnetrygd automatisk, senest to måneder etter fødsel. I noen tilfeller må du søke selv. Denne utbetales månedlig, og er et fast skattefritt beløp per barn. Fra 1. juli 2023 får du 1 766 kroner per barn under 6 år, og 1 310 kroner per barn mellom 6-18 år.

Kontantstøtte

Hvis barnet ditt har fylt ett år og ikke går i fulltids barnehage kan du har rett på kontantstøtte frem til barnet fyller to år.

Utgifter

I følge Forbruksforskningsinstituttet SIFO koster barnet deg nesten 50 000 kroner innen det fyller ett år.

De deler denne budsjettposten i to:

Grunnutrustning

Dette er utstyr som barnet trenger fra det er født, som er en engangskostnad. Alt fra seng og sengetøy, barnevogn, stelleutstyr, tåteflasker, klær og så videre.

I 2023 estimerer SIFO 3 390 kroner i måneden i løpet av det siste halvåret før barnet blir født.

Supplering

I 2023 estimerer SIFO at barnet vil koste 1 580 kroner i måneden de første seks månedene, deretter 2 670 kroner i måneden de neste seks månedene. Når barnet fyller ett år og eventuelt begynner i barnehage, stiger utgiftene.

Referansebudsjettet fra SIFO er fint å ta utgangspunkt i som en veileder. Men alt er ikke statistikk, og alle budsjetter er individuelle.

Prøv SIFOs kalkulator for referansebudsjett.

Her er noen andre faktorer som kan påvirke økonomien din:

Bolig – må du flytte?

Med et barn på vei, har du kanskje behov for en ny bolig. Kanskje trenger du flere soverom, en bedre egnet uteplass, eller du ønsker å flytte nærmere en barnehage eller inn i en bestemt skolekrets.

Enten du har behov for litt oppussing eller skal flytte, vil det fort påvirke den økonomiske situasjonen din.

Trenger du ny bil?

Kanskje ser du at du ikke vil få plass til barnevogna i bilen din, eller du ser andre grunner til at du nå må bytte ut den bilen du har. Uansett kan dette bli et potensiell ekstra utgift.

Hvis du har huslån og har mulighet til å øke rammen på dette, er det mest gunstig å ta billånet inn i huslånet.

Ikke alle har muligheten til det, og da er billån et alternativ. Kjøper du el-bil får du grønt billån og bedre rente.

Sparing

Kanskje du har lyst til å starte langsiktig sparing for barnet? Det kommer gjerne penger til dåp/navnefest som du vil sette til side. Noen ønsker også å spare litt hver måned selv, til konfirmasjon, lappen, studietid og andre større begivenheter som kommer.

Behovet for en sparekonto til barnet melder seg fort.

Forsikringer

Som foreldre til et nytt familiemedlem får du plutselig mer ansvar, og økonomisk trygghet blir enda viktigere enn før. Derfor er det viktig å få oversikt over familiens forsikringer, og sørge for at du og din familie er godt nok sikret.

Vår livforsikring, uføreforsikring og ulykkesforsikring, sikrer din families økonomi hvis for eksempel en av foreldrene dør eller blir ufør og ikke kan jobbe.

Mange velger å tegne en egen barneforsikring. Det kan være et verdifullt tilskudd til den offentlige støtten hvis noe skjer.

 

Andre utgifter

Her er noen andre ting du kan ta høyde for når du skal lage deg et budsjett.

  • Dåp eller navnefest. Det er mange måter å lage barnets første fest på, og det varierer hvor mye folk legger i det. Det er uansett en ekstra utgift som kanskje ikke er så lett å ta fra det daglige budsjettet.
  • Barnehage. Det er en stund til, men det kommer, og du må etter hvert ta hensyn til kostnaden i det månedlige budsjettet ditt. I 2023 er maksprisen 3000 kroner i måneden.
  • Utstyr. Etter hvert som barnet vokser trenger det nytt og annet utstyr. Kanskje en større seng, annen type vogn, kanskje det er aktuelt med sykkel.
  • Ferie. Ferieformen endrer seg kanskje når du får barn. Kanskje det er lurt å sette opp en egen konto for ferie? Det kan du enkelt gjøre selv i nettbanken din, og du kan kalle kontoen hva du vil.