Ofte stilte spørsmål om fremtidsfullmakt
Her finner du svar på det mange av kundene våre lurer på rundt fremtidsfullmakt.
Spørsmål og svar om fremtidsfullmakt
Alle som ønsker å bestemme hvem som skal ta avgjørelser på dine vegne eller representere deg hvis du ikke selv kan gjøre dette, bør vurdere å opprette en fremtidsfullmakt.
De du utpeker som fullmektige vil da forvalte verdiene dine etter nærmere angitte ønsker fra deg.
Fremtidsfullmakten vil aktiveres dersom du ikke lengre er i stand til å ta vare på deg selv på grunn av sinnslidelse, demens eller alvorlig svekket helse.
Alternativet til en fremtidsfullmakt er at det offentlige utpeker en verge til å ivareta dine interesser.
En fremtidsfullmakt er en fullmakt til å representere deg når du ikke lenger er i stand til det selv. Du bør derfor tenke nøye gjennom hvem som bør representere deg. Det er viktig at du har tillit til den som får fullmakt, og at du kan stole på at dine interesser blir ivaretatt.
For å unngå senere konflikter og mistillit fra familiemedlemmer er det lurt å diskutere innholdet i fremtidsfullmakten og hvem som bør oppnevnes som fullmektig med dine nærmeste.
Husk at en fremtidsfullmakt kan trekkes tilbake så lenge du er i stand til å ivareta egne interesser.
Det er du selv som bestemmer hva din fremtidsfullmakt skal regulere.
Fullmakten kan omfatte både økonomiske og personlige forhold, eller den kan begrenses til nærmere angitte forhold, som salg av bolig, betaling av regninger og utdeling av gaver.
Med Justify får du mulighet til å lage en fremtidsfullmakt som passer dine behov. Du kan lage en fremtidsfullmakt alene eller sammen med din partner.
Ja, dere kan opprette en gjensidig fremtidsfullmakt.
For mange ektefeller og samboere er det praktisk å opprette en fremtidsfullmakt sammen, fordi man har de samme ønskene. Man kan enkelt opprette en fullmakt sammen ved hjelp av den digitale veilederen.
Dersom man har behov for å angi hver sine ønsker, er det også mulig å opprette hver sin fullmakt og oppnevne hverandre som fullmektig.
Fullmektigene kan opptre og ta beslutninger hver for seg innenfor rammen av fullmakten. Fullmektigene kan finne en hensiktsmessig arbeidsdeling mellom seg. Det samme gjelder dersom reservefullmektigen må tre inn som fullmektig.
Fullmektigene har plikt til å holde hverandre informert om bruken av fullmakten og andre forhold av betydning for fullmakten.
Det er helt i orden å få hjelp av noen som står deg nær eller hjelpe noen du kjenner godt ved opprettelsen av fremtidsfullmakt. Justifys digitale løsning er enkel og sikker å bruke, med veiledning om valgene underveis.
Merk at kunder med høy alder anbefales å innhente legeerklæring ved opprettelsen av fullmakten, også dersom man får hjelp til å opprette fullmakten.
Hvis man får hjelp eller hjelper andre med å opprette fullmakten, bør man ikke dele BankID. Justify tar ikke ansvar hvis man deler egen eller låner andres BankID eller passord.
Ved opprettelse av fullmakten: Generelt anbefaler vi at kunder med høy alder skaffer en legeerklæring ved opprettelsen av fullmakten. Les mer her om hva en legeerklæring ved opprettelse av fullmakten bør inneholde og hvordan man går frem (ekstern lenke).
Når fullmakten trer i kraft: Fremtidsfullmakten trer i kraft når en lege har bekreftet at fullmaktsgiver ikke er i stand til å ivareta sine interesser innenfor de områdene som omfattes av fullmakten, og dette skyldes demens eller varig svekket helse.
Legeerklæring ved opprettelse av fullmakten: Bestill time hos fastlegen og be om en legeerklæring som kan dokumentere at du som fullmaktsgiver forstår innholdet og betydningen av å opprette en fremtidsfullmakt.
Legg legeerklæringen sammen med den signerte fremtidsfullmakten i returkonvolutten til Justify. Justify vil oppbevare legeerklæringen sammen med den signerte fullmakten.
Legeerklæring når fullmakten skal tre i kraft: Din fullmektig må bestille en time hos fastlegen på dine vegne. Legen skal vurdere om du er kommet i en slik tilstand at fullmakten skal tre i kraft. Hvis legen skriver en legeerklæring om at fullmakten er trådt i kraft, skal din fullmektig orientere deg.
Du må ha fylt 18 år og ha evne til å forstå betydningen av å opprette en fremtidsfullmakt. Det betyr at du må opprette fullmakten mens du enda har full forståelse for innholdet i fullmakten.
Så lenge du har denne forståelsen, kan du også trekke tilbake en opprettet fremtidsfullmakt eller oppdatere innholdet i fremtidsfullmakten fra Min side.
Det er i utgangspunktet mulig å skrive en fremtidsfullmakt selv, dersom man tar seg tid til å lese gjennom relevante lover og regler.
Med Justify kan du enkelt gjøre dine valg, ved god hjelp av en digital veiviser. Når du er fornøyd med dine valg, vil en advokat kvalitetssikre fremtidsfullmakten.
Justify gir deg en enkel måte å sikre en juridisk trygghet, til en lavere pris enn hos andre advokater.
En fremtidsfullmakt gjelder kun mens man er i live, mens et testament gjelder fordeling av verdier etter man er gått bort.
Det er lurt å opprette testament og fremtidsfullmakt samtidig, særlig dersom man i fremtidsfullmakten gir fullmektig mulighet til å dele ut forskudd på arv.
Med et testament er det enklere for fullmektigen å dele ut enkeltgjenstander og verdier i tråd med dine ønsker og innenfor arvelovens regler.
Her finner du oppdaterte priser på fremtidsfullmakt.